Obiljezavanje 30. godina Interneta

Dubrovnik, 20.10.1999


Krajem 60-tih godina agencija ARPA (Advanced Research Projects Agency) pokrenula je projekt ARPANET - mreze koja ce povezati znanstvenike i istrazivace koji rade na razvoju novih tehnologija. Pod rukovodstvom prof. Leonarda Kleinrocka na sveucilistu UCLA (University of California Los Angeles) tim od 40 ljudi uspostavio je prvu eksperimentalnu mrezu. 20. listopada 1969. uspostavljena je prva veza izmedju UCLA i SRI (Stanford Research Institute) te su poslane prve elektronicke poruke u povijesti.

ARPANET mreza se ubrzano razvijala te je 1973. uspostavljena prva medjunarodna veza. Tijekom 80-tih godina mreza se naziva Internet. Danas Internet ukljucuje stotine tisuca mreza iz svih krajeva svijeta i dostupan je milionima korisnika.

Studenti dubrovackih visokih ucilista obiljezili su ovaj datum organizacijom seminara "Vrijednosti Interneta i mogucnosti njegove primjene" koji je odrzan 20. listopada 1999. na Medjunarodnom sredistu hrvatskih sveucilista.

Na seminaru je odrzan niz zanimljivih predavanja. Prvo predavanje odrzao je Sven Marusic iz Microsofta na temu "Interaktivan odnos Microsofta i Interneta". Nakon toga prisutnima se obratila Ivana Burdjelez, ravnateljica Medjunarodnog sredista hrvatskih sveucilista i predstavnica UNESCO-a s predavanjem "Doprinos Interneta svjetskim mirotvornim procesima"

Damir Mrkonjic iz Hrvatske akademske i istrazivacke mreze CARNet odrzao je predavanje o CARNetu i njegovoj ulozi u razvoju Interneta u Hrvatskoj. Prikazan je povijesni razvoj CARNeta od 1991. do danas. Prisutni su upoznati i sa razvojem CARNeta u Dubrovniku koji je na Internet povezan 1993. kada je uspostavljeno cvoriste na Pomorskom fakultetu (danas Veleuciliste) odakle su uspostavljene veze prema Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu i Medjunarodnom sredistu hrvatskih sveucilista. Danas je Dubrovnik povezan na brzu ATM jezgru brzinom od 155 megabita u sekundi, a u samom Gradu je spojeno 6 ustanova. U nastavku predavanja spomenute su jos neke aktivnosti CARNeta (prva korisnicka konferencija CUC '99, projekt Training the Trainers, servis za sistem inzenjere, administriranje .hr domene). Na kraju su prezentirani neki od planova buduceg razvoja CARNeta.

U nastavku seminara Ljubo Nikolic, direktor Internet sektora Computer Consultinga, odrzao je predavanje "Dvadeset razloga zasto poslovati na Internetu". Ovo predavanje posebno je bilo zanimljivo za malobrojne prisutne predstavnike dubrovackih tvrtki.

Nakon kratke pauze i osvjezenja uspostavljena je videokonferencijska veza sa Zagrebom odakle se prisutnima obratio mr. Zoran Bekic, zamjenik ravnateljice CARNeta.

Uslijedio je kratki workshop u organizaciji Computer Consultinga "Od ideje do web sitea u tri koraka" gdje su prezentirane mogucnosti softwarea NetObjects Fusion.

Na kraju seminara dr. Slavko Kulic je odrzao predavanje "Internet i globalizacija odnosa u svijetu". Ovo predavanje izazvalo je izuzetnu paznju svih prisutnih u dvorani te se nakon njega razvila zanimljiva diskusija.

Nakon zavrsetka skupa u prostorima Dubrovacke trgovine otvoren je "DuNet" klub.


CARNetDubrovnik na Netu